Resurs Insights
Felles økonomi – fordeler og ulemper
Når man flytter sammen med noen, dukker spørsmålet om økonomi opp. Regninger skal betales, husholdningen skal drives, og kanskje sparer begge parter til felles innkjøp og aktiviteter. På en måte er det naturlig å dele på alt når man lever tett sammen. Men er det bedre enn å ha separat økonomi? Finnes det en mellomting mellom separat og felles økonomi? Vi ser på variantene og hvordan man kan tenke.
Hva er felles økonomi?
Felles økonomi betyr at dere som par ikke gjør forskjell på hvem som håndterer pengene. Alle penger tilhører like mye den ene som den andre. Det handler altså ikke bare om å dele på regningene, men om å dele alt som har med økonomien å gjøre. Ofte blir man enige om noen spilleregler for dette, men i prinsippet blir det ikke gjort forskjell på “ditt og mitt”.
Fordeler med felles økonomi:
- Begge får samme levestandard
Å dele på økonomien betyr at dere begge får samme levestandard og i prinsippet har råd til akkurat like mye. Hvis den ene parten tjener betydelig mindre enn den andre, er ikke dette lenger noe hinder for at man skal kunne reise eller gjøre andre hyggelige aktiviteter sammen. Alle bekymringer som ellers ofte rammer par med store inntektsforskjeller, forsvinner fordi begge har like mye til disposisjon.
- Ved lån og investeringer
Med en felles kasse har dere økt kjøpekraft til å gjøre store investeringer sammen, og det kan bli enklere å få lån hvis dere er to. Hvis dere søker om et felles lån, kan dere dessuten få bedre lånebetingelser.
- Mindre krangling i hverdagen
Når man lever sammen, bytter man kanskje på å handle mat eller gjøre ærender. Med felles økonomi betaler man fra felleskassen uten å tenke så mye over hvem det er sine penger. Paret slipper å overføre penger til hverandre, holde styr på hvem som har betalt hva og ingen skylder den andre noe. Rett og slett en mer effektiv hverdag.
Ulemper med felles økonomi:
- Kan føre til uenighet
Hvis dere ikke er enige om hvordan pengene skal brukes, kan det oppstå konflikter. Hvis for eksempel den ene partneren mener at det er viktig å være sparsommelig, mens den andre ofte vil bruke penger på fornøyelser eller dyre hobbyer, er det noe som kan tale for at en helt felles økonomi ikke er det optimale valget.
- Kan være et stort skritt
For mange, spesielt nye par, kan felles økonomi føles som et stort skritt. Kanskje føler man seg presset til å dele på økonomien, uten at man er klar til å gå helhjertet inn. I slike situasjoner finnes det andre varianter av felles økonomi.
Andre varianter av felles økonomi
Høres ingen av alternativene attraktive ut? Man snakker gjerne om enten felles eller separat økonomi, men det er selvsagt muligheter til å finne en mellomting. Her er to andre varianter som kan passe som hånd i hanske for dere:
- Proporsjonalt delt økonomi
Her deler man på de felles utgiftene, men dere betaler ut fra inntektsnivå. Hvis den ene partens inntekt utgjør 70 % av de totale tilgjengelige midlene, betaler denne parten også 70 % av alle utgifter. Resten av pengene kan for eksempel deles likt eller deles opp basert på inntektsforskjellene. I praksis innebærer det at dere gjør det enklere for begge å ha samme levestandard selv om den ene parten tjener vesentlig mer.
- Husholdningskonto eller delvis felles økonomi
Begge parter overfører penger til en felleskonto som brukes til utgifter og sparing. Summen kan være lik eller ulik, avhengig av hva dere tjener, men tanken er at dere har delvis felles økonomi. Dette kan være en fin måte å teste ut hvordan det er med felles økonomi på, uten å ta et for stort skritt for raskt.
Hva er vanligst – separat eller felles økonomi?
Det finnes studier som viser at det oppstår mindre konflikter i relasjoner der alt er felles. Dette stemmer imidlertid ikke alltid for yngre par som av naturlige årsaker er i tvil om de skal gå “all in” og dele på absolutt alt. Derfor ser vi at begge variantene er vanlige, men at yngre par oftere kjører på separat økonomi, mens eldre par oftere deler på alt.
Hva er det beste alternativet?
Dette finnes det ikke noe entydig svar på. Noen synes separat økonomi fungerer fint, mens andre føler at felles økonomi er det mest naturlige og praktiske alternativet. Den beste varianten er den som fungerer best for nettopp dere.
Hvordan tar man valget hvis man er i tvil?
Vårt råd er å snakke med partneren din, og at dere sammen kommer frem til hva som føles best for dere akkurat nå. Hvis for eksempel den ene har dyre hobbyer og liker å bruke penger, mens den andre er veldig økonomisk og liker å snu på krona for så å dra på en fantastisk jordomseiling om flere år, er det en åpenbar risiko for at dette fører til konflikter. Hvor godt dere kjenner hverandre, samspillet mellom dere og hvordan dere kommuniserer, påvirker altså hva som passer best for dere.
Ikke stress – det går an å endre
Husk at man alltid kan endre fordelingen i fremtiden, og det er ingen hast med eller grunn til å føle seg stresset over hvilken variant nettopp dere skal velge. Så lenge dere har god kommunikasjon, kommer ting til å løse seg med tiden, også økonomien.