Resurs Insights
Hva er inflasjon – og hvordan påvirker den hverdagsøkonomien din?
Har du mindre penger til overs hver måned selv om du ikke har lagt deg til dyrere vaner? Da er du ikke alene. Her gir vi våre beste tips til hvordan du kan holde budsjettet på tross av en inflasjon.
En inflasjon er en økning i det generelle prisnivået. Det innebærer at vanlige utgifter til mat, bensin og strømregninger raskt kan bli høye. I en slik situasjon er det naturlig at man føler seg usikker i møte med ytre faktorer man ikke kan påvirke, men det finnes ting du kan gjøre for å beskytte hverdagsøkonomien.
Hva er årsaken til en inflasjon?
Det er flere grunner til at det oppstår en inflasjon. En av dem er at pengemengden øker kraftig, noe som fører til at pengeverdien reduseres. En annen årsak er at den globale etterspørselen etter varer og tjenester fortsetter å øke, samtidig som ytre omstendigheter som for eksempel pandemi og krig gjør det vanskelig for leverandørene å møte den.
Hvordan påvirker inflasjonen hverdagen din?
Høyere produksjonskostnader og stor mangel på arbeidskraft, kombinert med høy etterspørsel, fører til at prisene på alt fra mat og husholdningsartikler til strøm og bensin raser oppover.
For noen varer kan man se en gradvis økning, for eksempel ulike matvarer, mens på tjenester som for eksempel strøm og bensin kan prisene stige svært raskt.
Tips til hvordan du kan unngå effektene av inflasjonen
Uansett om du har mest utgifter til mat eller husholdning, er det smart å starte med å planlegge forbruket i hverdagen. Ved å planlegge innkjøpene kan du velge både billigere og mer bærekraftige løsninger for å unngå prisøkninger som følge av inflasjon.
- Strategisk ukeshandling
Hold deg om mulig til en og samme matbutikk slik at det blir enklere å følge med på inflasjon i prisen på varer du kjøper ofte. Skaff deg bonuskort der du handler oftest, og planlegg ukeshandelen ut fra kommende tilbud. Kom forberedt med en handleliste basert på oppskrifter for å unngå småkjøp som ikke blir brukt. Prøv også å tilpasse middagsplanleggingen etter hvilke varer det er sesong for.
- Før dagbok over innkjøpene i en periode
En enkel måte å få oversikt over hva pengene går til i løpet av måneden, er ganske enkelt å skrive opp alle innkjøp du gjør i løpet av en tidsperiode, for eksempel i 30 dager.
- Effektivt strømforbruk
Det kan selvsagt være forskjell på leilighet og hus når det er snakk om tiltak for å få ned strømutgiftene. I tillegg til å gjennomgå strømavtalen, er det flere småting du kan tenke på i hverdagen. Du kan for eksempel bruke tidsur på stikkontaktene, bytte ut lyspærene med LED- eller lavenergipærer, samt begrense hvor mye elektronikk som står på i løpet av dagen, også når den ikke er i bruk.
- Smarte apper
I dag finnes det flere smarte apper som gjør det enklere å få kontroll på utgiftene. Mange strømleverandører tilbyr for eksempel apper der man kan følge timeprisen på strøm, slik at man kan tilpasse forbruket til når strømmen er billigst.
- Gjør det selv
Undersøk muligheten for å bytte ut enkelte kjøpte produkter med hjemmelagde eller hjemmedyrkede varer. Gjør det til en hyggelig søndagsrutine å bake brød til uken som kommer, eller sett opp en krydderhylle i kjøkkenet for å kunne gjenbruke krydderplanter fra butikken. Kanskje kan du til og med lage ditt eget smør hvis du en dag føler deg ekstra sterk i armene!
- Varier reisemåten
Selv om du ikke alltid kan la bilen stå igjen hjemme, eller kvitte deg med den, er det penger å spare på å gå eller sykle når du skal kortere strekninger. Prøv også å planlegge reisene dine slik at du kan utrette flere ærender på en og samme reise. Dermed slipper du mange småturer som blir dyrere i lengden.
- Bytt ut bilen med en bilpool
Hvis du ofte kjører lange strekninger, kan et kostnadseffektivt alternativ være å bli med i en bilpool der flere personer deler på kostnadene for en bil. Du sparer ikke bare penger, du gjør samtidig en innsats for miljøet.
- Gjennomgå abonnementer
De fleste tjenester tilbyr i dag abonnementer, og kostnadene for disse har lett for å bli høye når man regner på totalkostnaden. Skriv ned alle abonnementer – mobil, musikk, streaming – på en liste, sammen med de månedlige kostnadene, og tenk gjennom hvilke du kan klare deg uten, alternativt hvilke du kanskje kan få et bedre tilbud på.