Resurs Insights
Hva koster det å flytte hjemmefra, og hva må man tenke på?
Når det er tid for å flytte hjemmefra, må du ta stilling til ganske mange valg og spørsmål. Både praktiske, som hvilken nettleverandør du skal velge, og langsiktige, som hvor mye penger du skal spare. En ting som er sikkert, er at det er lurt å lage et budsjett slik at du har kontroll på økonomien før du flytter.
Lag et flytte hjemmefra-budsjett
Er tiden inne for å flytte hjemmefra? Da bør du lage et budsjett slik at du får oversikt over hva det faktisk koster å flytte og bo alene. Hvis du har tenkt å kjøpe en leilighet, må du også ha penger til egenkapitalen, som er 15 % av boligprisen. Hvis du skal kjøpe bolig, er det altså lurt å begynne å spare i god tid før du skal flytte.
Du har kanskje ikke måttet betale så mye mens du har bodd hjemme. Nå må du derimot stå på egne bein, og du må vite hva de ulike utgiftene er. Det er tid for å lage et flytte-hjemmefra-budsjett. Her er en liste over noen av de viktigste postene du bør ta med i budsjettet:
- leie (for en utleiebolig) / månedsleie, renter og avdrag (for et boliglån)
- forsikring
- strøm
- internett
- mobiltelefon
- mat
- toalettartikler
- transport
- fornøyelser
- sparing
Hvordan skal du klare alle utgiftene?
I flytte-hjemmefra-budsjettet har vi lagt inn de regelmessige kostnadene som oppstår i et hjem. I tillegg til disse har vi de større engangsutgiftene som kjøp av møbler og kjøkkenutstyr til den nye boligen. Like etter flytting kan kontoen føles tom, og en god ide kan være å høre med familie og venner om det er noen som har møbler å gi bort. Et annet tips er å kjøpe brukt, som er gunstig for både miljøet og økonomien din.
Hvis du likevel vil eller må kjøpe nytt, men ikke har penger akkurat nå, kan en løsning være at du skaffer deg et kredittkort. Når du handler med et kredittkort, får du utsettelse til slutten av neste måned med å betale beløpet. Kredittkort har som oftest en årsavgift, men også en rekke fordeler. Her kan du lese om hva man må være oppmerksom på når man velger kredittkort. Noe man ikke alltid tenker på, er at mange butikker tilbyr ulike betalingsalternativer ved kjøp. For eksempel kjøp på avbetaling. Det er verdt å sjekke ut!
Håndtere økonomien på lang sikt
Å prøve å skaffe seg en buffer er et viktig råd å ta med seg. Det kan være slik at lånerenten stiger, eller at du er syk i en periode og ikke tjener like mye. Da må du vite at du er i stand til å betale utgiftene likevel. Det er lurt å ha en sparekonto for nettopp dette formålet. Det gir deg trygghet. Det er også mulig å forsikre lånene sine hvis man skulle havne i en situasjon der man ikke kan betale dem.
Tips
Hvis det viser seg at du har problemer med å få økonomien til å gå opp, kan du søke om bostøtte fra NAV. Du kan få bostøtte hvis du har for lav inntekt, og hvis du er over 18 år og ikke er i førstegangstjenesten, eller hvis du er under 18 år og har barn. Les mer på NAVs hjemmeside.
Til slutt vil vi tipse deg om at både banker og ulike nettsider for ungdom gir mange råd til dem som skal flytte hjemmefra. På nettet finner du også budsjettverktøy som hjelper deg med å lage flytte-hjemmefra-budsjettet.