Resurs Insights
Hvor mye bør man spare i måneden?
Noen artikler sier 10 prosent. Eller 20 prosent. Andre snakker om 50–30–20-regelen. Sannheten er at bildet er mer nyansert enn som så. Vi har derfor tatt en prat med Dajana Kleine, innskuddsansvarlig i Resurs, som deler sine tanker om sparing og hvordan man sparer ut fra egen evne.
Langsiktig og kortsiktig sparing
For å lage en god sparestrategi er det lurt å skille mellom ulike typer sparing. Med sparing menes både langsiktig sparing som pensjon, og kortsiktig sparing til for eksempel reiser og innkjøp. Ting det er vanlig å spare til:
- reiser
- bil
- bolig
- utdannelse
- pensjon
- barn
- sikkerhetsbuffer
Buffertanken er grunnleggende
Hva skjer hvis man mister jobben eller opplever uventede endringer i livet? Ifølge Dajana Kleine, Product Manager Deposit i Resurs, er det lurt å bygge opp en buffer før man forplikter seg til sparing.
– I første omgang er det lurt å spare opp en buffer som gir trygghet hvis det skulle oppstå uforutsette kostnader, for eksempel hvis noe går i stykker, eller ved sykdom. Dette er en kortsiktig sparing som bør bestå av ca. 1–2 månedslønner, og pengene bør plasseres på en sparekonto med flytende rente og frie uttak slik at de er tilgjengelige på kort varsel.
Kortsiktig sparing, også kalt målsparing
Først når man har spart opp en buffer, kan man fokusere på målsparing. Dette betyr at man sparer til ting man ønsker å investere i, for eksempel utdanning, en hobby, reise eller kjøpe enebolig med hage.
– Avhengig av hvor lang tid man regner med at det vil ta å spare til målet, kan man velge å plassere pengene på en sparekonto med enten flytende eller fast rente, forklarer Dajana.
– Fordelen med en sparekonto med fast rente er at det er en svært trygg spareform, og pengene kan bindes i en overskuelig periode, for eksempel i to år, i bytte mot en høyere rente sammenlignet med den flytende sparekontoen.
Langsiktig sparing
Langsiktig sparing betyr at man har tenkt å bruke pengene senere i livet, for eksempel når man går av med pensjon eller ønsker at pengene skal gå videre til barna.
– Få hjelp av banken når du skal velge fond, slik at de samsvarer med dine ønsker og krav, sier Dajana Kleine.
Hvor mye skal man spare per måned etter bufferen?
Det store spørsmålet er hvordan man oppnår optimal sparing. Finnes det noen gyllen regel? Vi spør Dajana igjen for å få et hint om hvilket beløp man bør legge til side.
– En god tommelfingerregel er at man bør prøve å spare 10 % av lønnen etter skatt.
Hun understreker imidlertid at alle har ulike forutsetninger, og at man helst ikke skal henge seg opp i et bestemt beløp. Hvis man for eksempel er student eller sykmeldt, kan tanken på sparing føles tyngende og skape ekstra stress i hverdagen.
– Husk at det er helt greit å ta en pause eller redusere sparingen, fortsetter Dajana. Livet og hverdagen må gå opp, og da er det viktigere for den personlige økonomien at inntektene først og fremst dekker utgiftene man har. Hvis utgiftene blir høyere enn inntekten, er det lett å havne i en situasjon der man må bruke avbetalinger og smålån.
Hverdagen må komme først
Avhengig av livssituasjonen, om man studerer, hvilket yrke man har og en rekke andre faktorer, kan sparingen bli en nagende uro. Hva skjer hvis man ikke sparer nok? Dajana avslutter med en personlig oppfordring til dem som føler sparepress og at pengene ikke strekker til.
– Sparing er grunnleggende viktig og bør prioriteres for å få en sunn økonomi, og samtidig skal man ikke henge seg opp i generelle sparemål hvis de føles uoverkommelige for nettopp din situasjon. Prøv å spare regelmessig og finn et ambisjonsnivå som passer for deg.
Sparetips når økonomien føles stram
Eliminer de mange småutgiftene
Enkelte ting gjør stor forskjell i privatøkonomien. Å ta en gjennomgang av livsstilen er en slik ting. Mange har kanskje blitt vant til å ta en cappuccino på veien og lunsj ute hver uke. Men faktum er at dette betyr mye over tid, og med små livsstilsendringer kan du i mange tilfeller slå to fluer i en smekk ved å forbedre helsen og spare penger. Også abonnementer og vaner med å handle på nett er noe det kan lønne seg å ta en kikk på hvis du er misfornøyd med din personlige økonomi.
Ikke ta opp for mange lån
Å ta opp lån er normalt når vi gjør store innkjøp. Men her har du faktisk mulighet til å spare penger. Unngå å ta opp forbrukslån til store innkjøp, og spar i stedet til du har råd til å kjøpe. Vil du spare enda mer penger? Se om du kan få kjøpt en brukt sykkel og second hand-klær i stedet for å kjøpe bil og merkeklær. Mange små utgifter knyttet til livsstilen din blir store summer på sikt, og her er det mange som har potensial til å spare store beløp over tid. En sunn mentalitet er kun å kjøpe ting du har råd til.