Resurs Insights
Så mye koster det å anlegge en ny hage
Visste du at en fin hage kan øke verdien på huset? Å få skikk på hagen kan altså lønne seg på flere måter. Her får du tips om hvordan du anlegger en ny hage eller gir et løft til hagen du allerede har, og hva det kan koste.
Planlegg hagen
Før du setter spaden i jorden, er det lurt å planlegge hvordan du ønsker at hagen skal se ut og hvor mye du har mulighet til å investere. Selve planleggingen kan du gjerne gjøre unna i løpet av vinteren, slik at du er klar til å sette i gang med planting og terrassebygging når de første solstrålene begynner å varme om våren.
Slik kommer du i gang med planleggingen:
- 1. Finn din egen stil: Lagre bilder fra nettet, Pinterest eller hageblader. Finner du noen rød tråd i bildene, en stil du liker? For at hagen og huset skal henge sammen, er det lurt å ta hensyn til husets stilperiode når du velger underlag, planter og utemøbler.
- 2. Lag en liste over funksjoner: En hage kan brukes til mye forskjellig. Spise, grille, sole seg, dyrke ting og leke. Har du lyst på drivhus? Plass til at barna kan leke? En grønn oase der du kan trekke deg tilbake? En kjøkkenhage der du kan høste ferske krydderurter? Tenk også på praktiske funksjoner, som et sted å dumpe snø, sykkelparkering og kompost. Planlegg hagen slik at den passer for deg og familiens behov.
- 3. Lag en skisse over hagen: Tenk gjennom hvor ulike aktiviteter passer ut fra faktorer som himmelretning og hvordan huset er plassert på tomten. Hvor er det kveldssol? Hvor er det vindstille? Hvilke deler av tomten har innsyn og hvilke er mer skjermet?
Hva koster det å anlegge en ny hage?
Må du anlegge hagen fra grunnen av? Du har kanskje bygd hus og står der med en grushaug til tomt. Da kan kostnadene balle på seg, og det finnes nesten ingen grenser for hvor høye de kan bli hvis du engasjerer hjelp og velger avanserte løsninger.
Du kan selvsagt anlegge en ny hage til en langt lavere pris hvis du er forberedt på å gjøre mye selv. Husk også at du forhåpentligvis skal bo i huset i mange år – alt behøver ikke å være klart til den første sommeren. Mange hagearkitekter mener til og med at det beste er å bo ett år i huset før du gjør noen større forandringer i hagen. Da rekker du å oppleve alle årstider før du tar store beslutninger som å hogge ned eller plante trær.
Lag et budsjett for hva hagen kan koste. Å få hjelp til steinlegging, plen og terrassebygging blir selvsagt dyrere, men det er kanskje verd det hvis resultatet blir bedre og mer holdbart enn om du gjør jobben selv.
Noen vanlige kostnader å ta hensyn til for deg som anlegger en hage:
- En hagearkitekt koster fra ca. 1000 kroner per time. Du kan engasjere en hagearkitekt i noen timer for å få råd og enkle skisser. Du kan også få hagearkitekten til å ta seg av hele planleggingen med en mer detaljert tegning og forslag til planter.
- Du kan anlegge plen selv, eller få en gartner til å gjøre det. Beregn ca. 75 kroner per kvadratmeter plen på rull hvis du gjør jobben selv.
- For steinlegging kan du regne minst 1000 kroner per kvadratmeter for både arbeid og materiale. Prisen varierer avhengig av om du velger betongstein eller naturstein.
- Treterrasse, skillevegger og gjerde kan du bygge selv til en rimelig penge, eller du kan få arbeidet gjort av en snekker. Som et eksempel kan du måtte betale 80 000 kroner for en terrasse på 50 kvadratmeter i trykkimpregnert tre hvis du bruker håndverkere. Den samme terrassen koster rundt 20 000 kroner i materialer hvis du i stedet gjør jobben selv.
- Hekker, busker og andre planter kan du få gratis hvis du bytter stiklinger med en nabo. Hvis du vil plante større trær som allerede har vokst i flere år, må du betale mer.
- Utemøbler kan du finne rimelig på f.eks. finn.no. På varehusene finner du prisgunstige varianter, eller du kan kjøpe flotte hagemøbler i dyrere møbelbutikker, som til gjengjeld kan holde i flere generasjoner. Regn med priser fra noen hundrelapper og opp til 10 000 kroner for en spisegruppe hvis du handler i varehusene.
Slik kan du finansiere hagen
Hvis du skal gjøre større ting i hagen, må du kanskje finne ut hvordan arbeidene skal finansieres. Noen vanlige måter å finansiere anlegging av hage på, er:
- Kredittkort: For innkjøp på opptil 50 000 kroner kan kredittkort være et alternativ. Ofte kan du få rentefri delbetaling i opptil ett år hos byggevarehus og andre butikker.
- Forbrukslån: Passer for deg som skal gjøre om hagen for større summer, alt fra 10 000 kroner opp til 400 000 kroner.
- Spare penger: Opprett en månedlig sparing på en bankkonto med rente gjennom vinteren, så har du et lite hagebudsjett når våren kommer.
5 smarte tips – slik får du den fineste hagen
Avslutningsvis, her kommer fem tips til hvordan du kan få en hage der både plantene, biene og du trives:
Velg planter som passer der du bor
Norge er inndelt i åtte ulike herdighetssoner med forskjellig klima, så velg planter som passer i din sone. Du finner klimasonekartet hos Det norske hageselskap. Tenk også på himmelretningene på tomten. Noen planter trenger mye sollys, andre mindre.
Tenk året rundt
Selvsagt vil du ha en hage som er fin hele året! Plant løk om høsten slik at du kan nyte de første vårblomstene som snøklokker og krokus. Bland blomster som blomstrer tidlig og sent om sommeren, og ikke minst vintergrønne planter som er fine hele vinteren.
Hjelp biene
Bier og andre insekter er nødvendige for at plantene skal bli pollinert. Men antall bier har dessverre sunket drastisk, blant annet på grunn av plantevernmidler. Velg planter som biene liker, og bygg et insekthotell slik at du gir biene bedre forutsetninger! Anlegg en blomstereng med mange ulike engblomster, eller plant lavendel, som også lokker til seg sommerfugler.
Sats på inngangspartiet og uteplassen
Hvis du bare skal gjøre én ting, begynner du med de stedene hvor du oppholder deg mest. I stedet for å sette en plante her og der, bør du satse skikkelig på store plantekrukker ved inngangspartiet og på uteplassen.
Skap rom
Du kan avgrense ulike deler av hagen med ulikt underlag, for eksempel en treplatting eller en grusgang. Eller kanskje gi uteplassen et luftig tak ved å sette opp en seglduk eller en pergola? En busk eller hekk kan beskytte uteplassen mot innsyn, og det samme gjelder espalier der planter kan vokse og slynge seg oppover. En sengehimmel over utemøblene fungerer både som skjerming og myggnetting.