Resurs Insights
Trenger du hjelp med økonomien?
Føler du at du burde ha mer penger til overs i slutten av måneden enn du har? Kanskje er det noe du trenger, men det virker umulig å skrape sammen nok penger. Da er det på tide å gjennomgå økonomien din! Her har vi samlet en del tips og hjelp slik at du kan få oversikt over den.
Få oversikt over økonomien
Økonomien din består av inntekter og utgifter. For å få bedre oversikt og kontroll over den personlige økonomien din, kan du gjennomgå både inntekter og utgifter og deretter lage et budsjett. Det er et effektivt verktøy som gir deg et tydelig bilde av hva du gjør med pengene dine. Bruk papir og penn, lag et Excel-ark eller finn en nettside med et budsjettverktøy. Velg det som passer deg og sett i gang.
Gjennomgå økonomien og lag et budsjett
Begynn med å sette opp de faste utgiftene dine, for eksempel boutgifter, mobilabonnement og forsikringer. Når du har gjort dette, går du over til de variable utgiftene. Her havner for eksempel klær, mat og fornøyelser. Å se på den siste kontoutskriften er en god måte å få oversikt over hva du har brukt penger på. Legg inn hva du har brukt den siste måneden. Når du er ferdig med utgiftene, legger du inn inntektene, som for eksempel lønn, bostøtte, barnebidrag eller studiestøtte.
Når du har lagt sammen både utgifter og inntekter, begynner neste del av jobben: hvor kan du gjøre endringer, og til slutt hvor mye vil du legge på de ulike postene.
Abonnementer. Her kan du ha mye å tjene på å gå gjennom ulike abonnementer. Hva slags mobilabonnement har du, hva betaler du for internett, hva slags streamingtjenester abonnerer du på? Abonnerer du kanskje på et tidsskrift? Sjekk hos de ulike leverandørene om det finnes rimeligere alternativer som du kan bytte til, og vurder også om det er noe du ikke lenger trenger.
Bolig. Bokostnadene er vanligvis husstandens største utgift. Hvis du eier boligen din og har lån på den, er det lurt å kontakte banken for å se om de kan gjøre noe med renten på lånet. Hvis du derimot bor i en utleiebolig, kan du vurdere muligheten for å flytte til en bolig med lavere leie.
Transport. Er det noe som kan endres der? Hvis du har egen bil, kan du først og fremst spørre deg selv om du trenger den. Hvis du ikke bruker bilen så ofte, er bildeling et billigere alternativ. En annen mulighet er å sykle eller reise kollektivt, hvis dette fungerer i hverdagen.
Forsikringer. Hvis du har forsikringer i ulike selskaper, kan du i mange tilfeller få ned premien ved å samle forsikringene i samme selskap.
Mat. Matkontoen kan lett skyte i taket. Hvis du ikke pleier å ha med matpakke på jobben, så begynn med det. Begynn med en dag i uken, og deretter kanskje to eller flere når du føler deg varm i trøya. Se etter tilbud når du er i butikken og handler. Kanskje du kan kjøpe litt ekstra av noe som er på tilbud og fryse det ned.
Spar først – kjøp etterpå
Det mest effektive tipset vi kan gi deg, er rett og slett å la være å handle. Tipset er ikke helt realistisk, men det er likevel noe i det. Et mer realistisk tips er å vente med å handle til du har penger. For å komme dit, må du bygge opp en stabil økonomi ved å spare penger hver måned. Da kan du spare det du trenger for å kjøpe. Det er også viktig å legge til side penger for å bygge opp en buffer for uforutsette utgifter, hvis du har mulighet til dette. Begynn med å spare fast hver måned, og bestem deg for hvor mye du kan legge til side per måned. Hver hundrelapp er en verdifull vei mot en tryggere og bedre økonomi for deg.
Samle lånene dine
Noen ganger dukker det opp situasjoner der man kjøper på kreditt, kanskje tar opp et lån eller kjøper noe på avbetaling. Det er bra at det finnes slike muligheter. Men det kan bli vanskelig og dyrt hvis du har pådratt deg flere lån og kreditter som tikker og går med renter og gebyrer. En måte å få ned kostnadene på, er å samle dem hos én långiver. Kontakt for eksempel banken eller en kredittformidler for å se hva de kan tilby deg. Du kan i mange tilfeller få bedre rente ved å ha bare ett lån, og du kan også få lengre nedbetalingstid. Her er det penger å spare.
Profesjonell hjelp
Skulle du ha havnet i en vanskelig økonomisk situasjon og føler at du trenger profesjonell hjelp med økonomien, kan du rådføre deg med den lokale gjeldsrådgiveren. Ta kontakt med NAV i din egen kommune. Du kan lese mer om dette på NAVs hjemmeside.
Hva med inntektene?
Når man snakker om personlig økonomi, ligger fokuset ofte på utgiftene, men vi skal ikke glemme muligheten til å endre på inntektene. Hvis du har jobb, er det et tips å våge å forhandle om høyere lønn. Kanskje er det noe du kan gjøre for å tjene mer. Hvis du jobber deltid, kan du vurdere å gå opp til heltid hvis du har mulighet til dette. Du kan også skaffe deg en ekstrajobb for å øke inntektene, eller rett og slett bytte til en jobb som er bedre betalt.
Til slutt
Sett deg realistiske mål som du har en mulighet for å nå. Endringer tar tid.