Resurs Insights
Låne til oppussing – dette må du tenke på
Du kan finansiere oppussingen på ulike måter, for eksempel ved å ta opp et lån, bruke kredittkort eller spare penger. I denne artikkelen går vi gjennom hva du må tenke på og hva slags lån som passer for deg.
Å pusse opp kan bety alt fra at du maler om et rom til at du gjør om hele kjøkkenet eller bygger på huset med en ekstra etasje. Men før du finner frem pensler og ruller, må du bestemme deg for hvordan du skal finansiere oppussingen. Ulike typer lån og kredittkort passer i ulike situasjoner. Må du låne lite eller svært mye penger? Kan du betale tilbake snart, eller vil du nedbetale lånet over flere år? Eller kanskje du kan betale oppussingen med oppsparte midler?
5 måter å finansiere oppussingen på
Bruk kredittkort
En måte å betale oppussingen på, er å bruke kredittkort. Hos en del butikker kan du få rentefri delbetaling i opptil ett år, eller du betaler hele beløpet allerede måneden etter. Kredittkortet er også fint til akutte utgifter, for eksempel når fryseren går i stykker rett før lønning. Mange kredittkort har en kredittgrense på 30 000 eller 50 000 kroner, så kredittkortet passer best for mindre oppussingsprosjekter.
Ta opp forbrukslån
Du kan ta opp et forbrukslån for å pusse opp boligen. Undersøk nøye hva renten blir og hvor mye du til slutt må betale. Du velger selv hvor lang nedbetalingstid du vil ha på lånet, og ofte kan du betale tilbake hele eller deler av lånet tidligere hvis du ønsker dette. Et forbrukslån passer for deg som trenger å låne mellom ca. 10 000 og 400 000 kroner.
Øke boliglånet
En annen måte å finansiere en større oppussing på, er å øke boliglånet. Man låner altså mer penger med boligen som sikkerhet. Det er ofte billig, fordi boliglån har lavere rente enn andre lån og kreditter. Husk også at du bare kan låne 85 % av boligverdien og at du kanskje må betale tinglysingsgebyr. Det er vanligvis ikke mulig å øke boliglånet med mindre enn 100 000 kroner, så denne måten å låne penger på passer best for mer omfattende oppussingsprosjekter.
Søk om boligkreditt
Hvis du skal gjøre en virkelig stor ombygging eller bygge på huset, kan boligkreditt være et alternativ. Dette er et midlertidig lån der du bare betaler rente for den delen av kreditten du hittil har brukt. Etter hvert som byggingen skrider frem, kan du benytte mer av kreditten. Når du har bygget ferdig, gjøres lånet om til et vanlig boliglån og du begynner å betale renter og avdrag. Boligkreditt passer for ombygginger som koster rundt en million kroner.
Spare penger
Hvis du eier din egen bolig, og særlig hvis det er et litt eldre hus, gjør du klokt i å spare penger regelmessig til kommende vedlikehold. Da kommer det ikke som et sjokk når varmtvannsberederen går i stykker eller taket må skiftes. Selv om du ikke kan spare nok til alle renoveringer, er det å ha en buffer beregnet for vedlikehold, en god kollisjonspute i økonomien. Sjekk at sparekontoen er omfattet av den statlige innskuddsgarantien og at du får renter på pengene du setter inn.
Hva må jeg tenke på når jeg låner penger til oppussing?
- Begynn med å lage et nøyaktig budsjett for oppussingen. Hva koster materialer, arbeidskostnader (hvis du bruker håndverkere) og eventuelt nye møbler? Når du vet hvor mye oppussingen kommer til å koste, vet du hvor mye penger du må låne, eller om du allerede har nok penger.
- Å låne til for eksempel å bytte tak kan føles kjedelig der og da, men hvis du vedlikeholder huset nå, reduserer du faren for fremtidige skader på boligen som kanskje vil medføre enda dyrere renoveringer.
- Hvis du har flere smålån fra tidligere oppussing, kan det være lurt å samle alle lånene på ett sted. Da får du ofte bedre rente og bedre oversikt.
- Det er ikke sikkert at oppussingen øker verdien på boligen, for eksempel hvis du river ut et ganske nytt kjøkken og setter inn et nytt. Tenk derfor gjennom om du virkelig trenger å gjennomføre oppussingen.
Til oppussingslån